Recruiter legt uit hoe je een pakkende motivatiebrief schrijft

Custom Connect sollicitatiegids: deel 2 – een pakkende motivatiebrief schrijven

Je hebt nu een strak cv in handen, maar hoe zorg je ervoor dat jouw sollicitatie opvalt in de stapel? De volgende stap in jouw sollicitatieproces is het schrijven van een sterke motivatiebrief. Een goede motivatiebrief kan net dat beetje extra geven om jouw sollicitatie naar de top van de stapel te brengen. Natalia Arisandi, onze recruiter in Nederland, deelt haar persoonlijke tips om je te helpen een motivatiebrief te schrijven die écht indruk maakt.

Wat is het doel van een motivatiebrief?

Een motivatiebrief is jouw kans om jezelf verder te introduceren en te laten zien waarom je de perfecte kandidaat bent voor de functie. Natalia legt uit: “Je cv toont wat je kunt, maar je motivatiebrief toont wie je bent. Het is je kans om de recruiter te overtuigen van je motivatie, je passie en hoe jij een toegevoegde waarde kunt zijn voor het bedrijf.

Pak ze direct bij de opening

De eerste indruk telt – en dat geldt ook voor je motivatiebrief. Natalia adviseert: “Begin je brief met een pakkende opening die direct de aandacht trekt. Vermijd clichés en wees authentiek. Noem bijvoorbeeld wat je aanspreekt in onze organisatie of de functie. Maak meteen duidelijk waarom je solliciteert en waarom juist wij jou zouden moeten uitnodigen.”

Maak het persoonlijk en op maat

We kennen het allemaal: die generieke motivatiebrieven die je even snel verstuurt. Maar laten we eerlijk zijn, ze werken niet. Natalia raadt aan: “Neem de tijd om je brief aan te passen aan de vacature. Laat zien dat je begrijpt wat wij zoeken en dat jij de juiste persoon bent om die rol te vervullen. Persoonlijk en op maat gemaakt, dat zijn de brieven die indruk maken.”

Toon je passie

Een goede motivatiebrief gaat verder dan alleen het opsommen van je vaardigheden. Natalia benadrukt: “Je moet je passie en enthousiasme voor de functie laten zien. Leg uit waarom je graag bij Custom Connect wilt werken en wat je drijft. Wat maakt deze functie bijzonder voor jou en waarom ben jij de juiste persoon voor deze rol? Hoe beter je dit kunt overbrengen, hoe sterker je overkomt.

Houd het kort maar krachtig

Niemand wil ellenlange brieven lezen. Natalia’s advies: “Wees to the point. Houd je brief kort en krachtig – één pagina is vaak genoeg. Focus op de belangrijkste zaken: waarom je solliciteert, wat jij te bieden hebt en waarom jij de perfecte match bent voor de functie. Kort, maar krachtig. Daar houden we van.”

Eindig met een overtuigende afsluiter

Een sterke afsluiting is net zo belangrijk als een goede opening. “Sluit af met een positieve, zelfverzekerde noot,” zegt Natalia. “Bedank ons voor het lezen, en laat weten dat je uitkijkt naar een gesprek om je sollicitatie verder toe te lichten. Geef een hint van je enthousiasme en laat ons zien dat je klaar bent voor de volgende stap.”

Laatste check voordat je op ‘verzenden’ klikt

Voordat je jouw brief de wereld in stuurt, is het tijd voor een laatste check. “Lees je brief goed door, en vraag indien mogelijk iemand anders om er ook even naar te kijken,” adviseert Natalia. “Een goed geschreven, foutloze brief laat zien dat je oog hebt voor detail en dat je serieus bent over de functie.”

Tijd om te versturen!

En nu? Tijd om je brief te versturen en je sollicitatie met vertrouwen in te dienen. “Vertrouw op het werk dat je hebt gedaan en wees trots op je motivatiebrief,” zegt Natalia. “Een brief die met zorg en aandacht is geschreven, zal zeker opvallen. Zien we die van jou binnenkort verschijnen?”

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Recente berichten

Custom Connect sollicitatiegids: deel 4 – Welke vragen je kunt verwachten tijdens je sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek kan best spannend zijn. Door je goed voor te

Custom Connect sollicitatiegids: deel 3 – Voorbereiding op je sollicitatiegesprek

Je hebt je cv verzonden en bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek

Custom Connect sollicitatiegids: deel 2 – een pakkende motivatiebrief schrijven

Je hebt nu een strak cv in handen, maar hoe zorg

Custom Connect sollicitatie gids: deel 1 – tips voor een indrukwekkend cv

Solliciteren kan een enorme stap in je carrière zijn, en we