5 manieren om jezelf te onderscheiden (sollicitatiegesprek)

5 tips voor sollicitatie

Als je gaat solliciteren voor een baan is het natuurlijk belangrijk om een goede motivatie te hebben. Ook je cv moet niet vergeten worden. Aan de andere kant krijgt je potentiële werkgever natuurlijk ontzettend veel van deze motivaties en cv’s binnen, daarom geven wij je 5 tips om er uit te springen.

 

1. Laat jezelf zien

Met jezelf laten zien bedoelen we het dieper ingaan op jezelf en op hoe jij jezelf presenteert. Denk aan jezelf als een merk en niet als persoon, waarom moet de werkgever perse voor jouw ”merk” kiezen en niet voor een van de andere merken? Wat is nou echt kenmerkend aan jou? Wanneer je een goed antwoord op deze vraag klaar hebt staan kun je jezelf al een stuk onderscheiden. Een goede tip is om jezelf al op je sociale media kanalen goed te presenteren. Ook bij gesprekken voor een bijbaantje is het belangrijk dat je jezelf goed presenteert. Denk voor elk gesprek altijd: Wat onderscheidt mij van anderen?

 

2. Een goed CV is het halve werk

Een CV is samen met jouw sollicitatiebrief en/of motivatiebrief de eerste indruk die de werkgever van je krijgt, zorg er dus voor dat deze goed op orde is. Ook bij het solliciteren voor een bijbaantje is het belangrijk om een goed uitziend CV op te sturen. Ga bijvoorbeeld voor een Cv via deze siteBenoem daarnaast niet alleen werkervaring, maar ook jouw onderscheidende competenties tijdens een sollicitatiegesprek.

 

3. Toon interesse

Als je in een sollicitatiegesprek zit stelt de potentiële werkgever natuurlijk veel vragen aan jou. Dit komt omdat de werkgever wil weten wie jij bent en wat jij kan. Een goede manier om jezelf te laten zien is door zelf ook vragen te stellen. De werkgever zal het in de meeste gevallen op prijs stellen dat je interesse toont in het bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan vragen over het ontstaan van het bedrijf of  hoe een werkdag er uit ziet. Denk bij de vragen altijd: Wat onderscheidt mij van anderen? Of je nou voor een fulltime baan gaat of voor een bijbaantje, vragen stellen is altijd goed. Zo spring je eruit bij een sollicitatiegesprek.

 

4. Laat zien dat je kennis hebt

Een werkgever zal jou om een belangrijke reden in het bedrijf willen: Jouw specifieke kennis. Solliciteer je op een salesfunctie? Schroom dan niet om al tijdens je sollicitatiegesprek te laten zien dat je kennis van zaken hebt. Vertel de werkgever dingen over sales of leuke weetjes, dit zal altijd goed vallen bij de werkgever. Solliciteer je voor een bijbaantje, bijvoorbeeld naast je studie? Dan is het ook goed om kennis van je studie te laten zien tijdens je sollicitatiegesprek.

 

5. De afsluiting

We zeiden het al, stel vragen. Zeker aan het eind van je sollicitatiegesprek is het belangrijk om een vraag voor te bereiden. Aan het eind van een gesprek zul je bijna altijd dezelfde vraag krijgen: Heb je nog vragen? Ook al heb je geen specifieke vragen, probeer er altijd een te stellen met ook weer in het achterhoofd: Wat onderscheidt mij van anderen? Ook dit toont namelijk weer aan dat je veel interesse hebt in je nieuwe fulltimebaan of bijbaantje.

 

Weet jij precies hoe jij je moet onderscheiden tijdens een sollicitatiegesprek en heb jij deze blog helemaal niet nodig? Laat het maar zien! Solliciteer op een van onze functies.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Recente berichten

Maak kennis met Natalia Arisandi!

“Mijn ervaring in recruitment en in de klantcontact wereld heeft mij

Maak kennis met Naomi Koenen!

Hoi! Ik ben Naomi, 25 jaar en werk nu 1 jaar

Maak kennis met Brian Kuijten!

Komende tijd stellen wij je graag voor aan onze Custom Connect

Maak kennis met Luna van Mierlo!

Komende tijd stellen wij je graag voor aan onze Custom Connect